Pneumatiky pre príves – odťahové vozidlá musia zvládať aj ťažký náklad. Preprava nákladov ťažkých ako iné vozidlá, napr. áut, motocyklov alebo štvorkoliek, si vyžaduje náležitú prípravu. Preto sa oplatí kúpu pneumatík dôkladne zvážiť, aby bol zaručený nielen správny komfort jazdy, ale predovšetkým bezpečnosť, a to aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

auto na odťahovom vozidlePneumatiky pre odťahové vozidlá musia byť veľmi odolné.


Pneumatiky pre odťahové vozidlá – prečo je výber tých správnych taký dôležitý?

Pneumatiky pre odťahové vozidlá, rovnako ako pneumatiky pre nákladné autá, si musia poradiť s ťažkým nákladom. Tieto typy prívesov, rovnako ako autá s integrovanou nakladacou plošinou, slúžia na prepravu vozidiel, teda veľmi ťažkých nákladov. To si vyžaduje použitie vhodných pneumatík.

Musia byť vyrobené z oteruvzdorných zmesí a mať vynikajúcu priľnavosť. Preto si v žiadnom prípade nevyberajte modely neznámeho pôvodu. Pneumatiky známych značiek sa dajú úspešne použiť na prepravu vozidiel aj na veľké vzdialenosti. Majú oveľa dlhší kilometrový výkon a použité technológie, ako napríklad špeciálne dezény, umožňujú bezpečnú a pohodlnú jazdu s veľkým nákladom.

Význam indexu nosnosti v pneumatikách odťahových vozidiel

Pneumatiky odťahových vozidiel – 10 palcov, napr. Security TR 603, ako aj modely v iných rozmeroch, musia mať príslušný index nosnosti. Len tak budú schopné uniesť hmotnosť nákladu, ktorý sa má prepravovať na plošine. Úplne iná hodnota bude teda optimálna pre ľudí, ktorí plánujú prepravovať napr. iba motorky a iná pre vodičov, ktorí chcú naložiť na príves auto. 

Treba pamätať na to, že pri spojení dvoch kusov pneumatík, z ktorých každá je určená na nosnosť napríklad 900 kg, uvezú spolu 1 800 kg. Z tohto dôvodu sa na prepravu ťažších áut používajú dvojnápravové prívesy so štyrmi kolesami.

Pneumatiky pre odťahové vozidlá by mali byť zosilnené

Pneumatiky používané v odťahových vozidlách musia mať pevnú konštrukciu, aby bola zaistená bezpečnosť. Naznačujú to označenia pneumatík „C“, ktoré zároveň označujú ich vhodnosť na použitie v dodávkových vozidlách. Takéto produkty majú vyššie indexy nosnosti a zároveň nižšie indexy rýchlosti. Umožňujú prepravu ťažkých nákladov, no zároveň vyžadujú od vodiča pomalšiu jazdu. 

V prípade odťahových vozidiel to však nie je nepríjemnosť, pretože ten, kto riadi auto s takýmto prívesom, musí aj tak dodržiavať limity pre návesy uvedené v predpisoch.

Kúpa ojazdených pneumatík na odťahové vozidlo je veľké riziko

Do použitých modelov pneumatík sa neoplatí investovať. Hoci sa ich stav môže zdať veľmi dobrý, niekedy sa ukáže, že vnútorná časť je nejakým spôsobom poškodená. To predstavuje značnú hrozbu najmä v prípade odťahového vozidla, ktoré preváža ťažké vozidlá. Je ľahké si predstaviť, čo by sa mohlo stať, keby vám praskli pneumatiky počas jazdy po diaľnici.

Pneumatiky na odťahovom vozidle by mali zodpovedať stavu vozovky

Veľa vodičov využívajúcich odťahové vozidlá sa spolieha najmä na celoročné pneumatiky. Je to otázka úspory času a peňazí. Je však potrebné pripomenúť, že ľudia, ktorí často prepravujú autá, napr. dovážajú ich zo zahraničia, alebo potrebujú prepraviť vozidlo na veľkú vzdialenosť, by si mali zvoliť letné alebo zimné modely. Garantujú tie najlepšie jazdné parametre, ktoré sa prejavia v maximálnej bezpečnosti najmä pri jazde v náročných podmienkach.

Pneumatiky pre odťahové vozidlá 14C alebo 13 – ako si vybrať veľkosť?

Veľa ľudí si kladie otázku, ktoré pneumatiky pre odťahové vozidlá si vybrať, aby zodpovedali ich diskom. Princíp je rovnaký ako v prípade bežných automobilových pneumatík. Mali by ste prísne dodržiavať pokyny poskytnuté výrobcom samotného odťahového vozidla. 

Preto musíte používať disky a pneumatiky uvedené v návode. Ak bol príves zakúpený z druhej ruky a predchádzajúci majiteľ vám neposkytol všetky inštrukcie, môžete ich vyhľadať na webovej stránke spoločnosti alebo kontaktovať zákaznícky servis.

Odťahové vozidlá, podobne ako iné typy prívesov, používajú relatívne malé disky a pneumatiky. Veľmi často sa tam montujú 13" pneumatiky pre odťahové vozidlá, ako napríklad Journey WR068, ale aj 14" verzie. Aj keď sa to možno nezdá, je to úplne postačujúca veľkosť. 

Príklady pneumatík pre odťahové vozidlá 13C a iných rozmerov

Aby sme vám výber trochu uľahčili, pripravili sme ukážky niekoľkých modelov, ktoré je možné použiť v prívesoch na prepravu vozidiel. Patria sem 14" a 13" pneumatiky pre odťahové vozidlá. Každá z nich je určená na prepravu ťažkých nákladov, takže pokiaľ si zvolíte správnu veľkosť a index nosnosti, súprava si určite poradí aj s prevozom auta, motorky či štvorkolky.

GT Radial Kargomax ST-4000

GTRadial ST4000 je pneumatika ekonomickej triedy, ktorá je okrem iného ideálna pre prívesy okrem iného aj v odťahových vozidlách. Symetrický behúň so širokými drážkami efektívne odvádza vodu, čím sa znižuje riziko aquaplaningu a celá konštrukcia bola vhodne vystužená, vďaka čomu je odolná voči veľkému zaťaženiu.




GT Radial Kargomax ST-6000

Tento model bol navrhnutý pre dodávkové vozidlá, ale dobre poslúži aj namontovaný na odťahové vozidlo. Optimalizovaný pás spevňujúci štruktúru pneumatiky ju predurčuje na prepravu iných vozidiel. Dobre zvolená zmes v kombinácii s premysleným dezénom zaisťuje správnu priľnavosť.



West Lake TrailerMax

Ide o ďalšiu zosilnenú pneumatiku s príslušným označením „C“. Spája v sebe dobrú kvalitu a atraktívnu cenu. Dobre bude fungovať v odťahových aj dodávkových vozidlách.