Celoročné pneumatiky majú neobyčajne náročnú úlohu – bez ohľadu na ročné obdobie majú vodičovi zaistiť primeranú úroveň bezpečnosti a jazdného pohodlia. Ak chcete zistiť, ktoré modely spĺňajú tieto podmienky, je dobré oboznámiť sa s výsledkami výskumov nezávislých motoristických organizácií. Jedným z najočakávanejších testov bol tohoročný test celoročných pneumatík rozmeru 205/60 R16 od nemeckého automotoklubu ADAC.


Testy ADAC patria medzi najrešpektovanejšie v automobilovom priemysleTesty ADAC patria medzi najrešpektovanejšie v automobilovom priemysle

Ako vznikol rebríček celoročných pneumatík ADAC?

Nemecká motoristická organizácia ADAC patrí medzi najrešpektovanejšie mienkotvorné inštitúcie v motoristickej branži. Jej analýzy sa vyznačujú spoľahlivosťou, dôslednosťou a – čo je najdôležitejšie – nestrannosťou. Vďaka tomu patria testy celoročných pneumatík ADAC medzi najviac smerodajné zdroje informácií o vlastnostiach skúmaných modelov. Význam má aj skutočnosť, že táto organizácia nepreskúmala len pneumatiky triedy premium, ale aj pneumatiky strednej či ekonomickej triedy.

Testy prebiehali na špeciálne pripravených jazdných okruhoch, napr. v objekte „Testworld“ vo Fínsku, na talianskom okruhu Bridgestone či na zaľadnenom okruhu značky Continental. Tím profesionálnych vodičov pretestoval šestnásť modelov celoročných pneumatík od rôznych producentov. Takto získané výsledky umožnili vyriešiť otázku, aké pneumatiky nám zaistia najlepší výkon na ceste v každom ročnom období a ktoré pneumatiky sú celoročné iba podľa názvu.

Tento rok si nemecká organizácia vybrala jeden z najobľúbenejších rozmerov montovaných do osobných automobilov: 205/55 R16. Pneumatiky tejto veľkosti sa používajú v modeloch áut ako Mercedes triedy A, Fiat 500L, Škoda Octavia, VW Passat či VW Golf.

Kritériá testu celoročných pneumatík ADAC

Testy organizované spoločnosťou ADAC zamerané na celoročné, letné i zimné pneumatiky sú známe pre neobyčajne dôsledný prístup k hodnoteniu. Vďaka tomu získavame prehľadné a spoľahlivé vyhodnotenie, ktoré je pre mnohých vodičov nenahraditeľným odporúčaním pri voľbe nových pneumatík.

Tento rok sa nemecká organizácia zamerala na 16 modelov celoročných pneumatík, ktoré sú najobľúbenejšie na trhu. Po vykonaní testovania špecialisti prideľovali príslušné známky, z ktorých sa skladá celkové hodnotenie. Bodovanie pre každú kategóriu vyzeralo nasledovne:

  • ZnámkaHodnotenie
    0,6 - 1,5Veľmi dobré
    1,6 - 2,5Dobré
    2,6 - 3,5Uspokojivé
    3,6 - 4,5Dostatočné
    viac ako 4,6Nedostatočné

    Zdroj: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/reifen/reifentest/ganzjahresreifen/205-55-r16/

    Celkové hodnotenie pneumatiky sa skladá z výsledkov jednotlivých testov. Zohľadňované kategórie sú nasledovné:

    • bezpečnosť pri jazde (70 %),
    • environmentálna udržateľnosť (30 %).

    Podrobné kritériá, ktoré sú súčasťou kategórie bezpečnosť pri jazde: 

    • správanie na suchom povrchu (35 % z výsledku kategórie), ktorého súčasťou sú: jazdné pohodlie (40 %), jazda na hranici šmyku (40 %) a brzdná dráha (20 %),
    • správanie na mokrom povrchu (45 % z výsledku kategórie), ktorého súčasťou je brzdná dráha (30 % z čiastkového výsledku), pozdĺžny aquaplaning (20 %), kolmý aquaplaning (10 %), vedenie vozidla na rovnej ceste (30 %) a vedenie vozidla po oblúku (10 %),
    • správanie v zimných podmienkach (20 % z výsledku kategórie): brzdenie na snehu (25 %), priľnavosť na snehu (15 %), pohodlie pri vedení vozidla (40 %) a brzdenie na ľade (20 %).

    Z hľadiska environmentálnej udržateľnosti boli hodnoteniu podrobené: 

    • dojazd (40 % z výsledku),
    • opotrebenie pneumatík (20 % z výsledku), 
    • výkonnosť (20 % z výsledku), ktorej zložkami boli hmotnosť pneumatiky a spotreba paliva (po 50 % z čiastkového výsledku),
    • hlučnosť (10 % z výsledku), kde sa hodnotila vnútorná a vonkajšia hlučnosť (po 50 % z čiastkového výsledku),
    • udržateľný rozvoj (10 % z výsledku).


    Viacsezónne pneumatiky sú medzi majiteľmi vozidiel čoraz obľúbenejšieViacsezónne pneumatiky sú medzi majiteľmi vozidiel čoraz obľúbenejšie


    Rebríček celoročných pneumatík ADAC 2024 pre rozmer 205/60 R16

    Každý model získal známky odzrkadľujúce výsledky vo vyššie uvedených kategóriách. Po zosumarizovaní všetkých výsledkov vyhlásil ADAC - prísny v hodnotení ako vždy - ranking najlepších celoročných pneumatík. 

    Nemecká organizácia odporúča modely, ktoré získali minimálne uspokojivý výsledok. Tohoročné vydanie rebríčka je prelomové - po prvý raz v histórii testovania celoročných pneumatík bola priznávaná známka dobré. Pri porovnaní so staršími vydaniami vidno evidentné zlepšenie jazdných vlastností celoročných pneumatík. Na druhej strane, skutočnosť, že len 7 modelov získalo odporúčanie nemeckého automotoklubu, znamená, že producenti majú pred sebou ešte veľa práce v oblasti zvýšenia univerzálnosti celoročných pneumatík.

    Zoznam vyzerá nasledovne:

    MiestoModelCelkové hodnotenieBezpečnosť pri jazdeEnvironmentálna udržateľnosťHodnotenie
    1.
    Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
    2,4
    2,7
    1,8
    dobré
    2.
    Pirelli Cinturato All Season SF2
    2,6
    2,3
    3,3
    uspokojivé
    3.
    Hankook Kinergy 4S2
    2,7
    2,9
    2,2
    uspokojivé
    4.
    Michelin CrossClimate 2
    2,7
    2,9
    2,2
    uspokojivé
    5.
    Kumho Solus 4S HA32+
    2,8
    3,0
    2,3
    uspokojivé
    6.
    Vredestein Quatrac
    2,8
    3,1
    2,2
    uspokojivé
    7.
    Falken EuroAll Season AS210
    3,1
    3,2
    2,7
    uspokojivé
    8.
    Firestone Multiseason 2
    3,6
    3,6
    3,1
    dostatočné
    9.
    Sava All Weather
    3,7
    3,7
    2,3dostatočné
    10.
    Nankang Cross Seasons AQ-6
    3,7
    3,7
    2,9
    dostatočné
    11.
    Toyo Celsius AS2
    3,8
    3,8
    2,3
    dostatočné
    12.
    Semperit AllSeason-Grip
    3,9
    3,9
    2,9
    dostatočné
    13.
    UNIROYAL AllSeasonExpert 2
    4,0
    4,0
    2,2
    dostatočné
    14.
    Yokohama BluEarth-4S
    4,0
    4,0
    3,3
    dostatočné
    15.
    Kenda Kenetica 4S
    5,1
    5,1
    2,8
    nedostatočné
    16
    Infinity Ecofour
    5,4
    5,4
    2,4
    nedostatočné

Zdroj: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/reifen/reifentest/ganzjahresreifen/205-55-r16/

Víťazi rebríčka celoročných pneumatík ADAC 2024

Prvé miesto

Najlepší celkový výsledok v tohoročnom rebríčku získali pneumatiky Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Prvýkrát v histórii testov ADAC dosiahla celoročná pneumatika celkovú známku dobrý. Pneumatiky tiež získali vynikajúci výsledok z hľadiska dojazdu. Preukázali dobré vlastnosti v mokrých podmienkach aj na zimnom povrchu, o niečo horšie sa im darilo na suchom povrchu.

Moderné riešenia použité v modeli Vector 4Seasons Gen-3 zaručujú výnimočnú kvalitu vedenia vozidla v každom ročnom období. Tento model vyniká výborným správaním na suchom povrchu, krátkou brzdnou dráhou v období jar-leto a tiež spoľahlivosťou v období jeseň-zima. Použitá technológia Dry Handling znižuje deformáciu bočnej steny počas jazdy, a to najmä na hrboľatom teréne. Znamená to zvýšenie priľnavosti, ale tiež zväčšenie energetickej efektívnosti.

Dokonalé ovládanie vozidla v daždi zaisťuje systém Aqua Control. Široké, hlboké drážky zodpovedajú za rýchle a efektívne odvádzanie vody z prednej strany pneumatiky a zlepšujú kontakt dezénu s podkladom počas pohybu na mokrom povrchu. To výrazne minimalizuje riziko vzniku aquaplaningu.

Technológia Snow Grip zaručuje primeranú úroveň bezpečnosti v zimnom období. Zodpovedá za zvýšenú priľnavosť na snehu, zaručuje stabilnú jazdu a dokonalé ovládanie smeru jazdy aj za ťažkých podmienok. 

Druhé miesto 

Druhý najlepší výsledok v tohoročnom testovaní tiež patrí zástupcovi segmentu premium. Pneumatiky Pirelli Cinturato AllSeason SF2 získali ako jediné spomedzi všetkých testovaných modelov známku dobrý v kategórii bezpečnosti. Zároveň sa však pomerne rýchlo opotrebúvajú.

Výborný výsledokim zabezpečil inovatívny adaptačný dezén. Tento model vás očarí svojím správaním, keďže prispôsobuje svoje vlastnosti okolitej teplote a atmosférickým podmienkam. Počas jazdy v zime sa 3D lamely otvárajú, čím zvyšujú priľnavosť vozidla a zlepšujú jeho trakciu na snehu. V lete sa zas uzatvárajú, čo vplýva na zlepšenie správania na suchom povrchu a skrátenie brzdnej dráhy.

Takto získavame pneumatiky, ktoré nám zaistia primeranú úroveň bezpečnosti bez ohľadu na ročné obdobie či stav vozovky. Vzor rybej kosti na dezéne zlepšuje správanie pneumatík v daždi, umožňuje výborné ovládanie smeru vozidla a tiež minimalizuje riziko výskytu aquaplaningu.

Tretie miesto

Bronzovú medailu získava príslušník strednej triedy, pneumatiky Hankook Kinergy 4S2. Počas vykonaných testov preukázali výborné vlastnosti na suchom povrchu, a to z perspektívy presnosti vedenia vozidla, ako aj bezpečnosti pri jazde. O niečo horšie zvládali daždivé a zimné podmienky, avšak celkový výkon je naozaj uspokojivý.. Hankook Kinergy 4S2 sa výborne osvedčili z hľadiska environmentálnych ukazovateľov. Nízka hmotnosť, dobrá energetická efektívnosť a vysoký dojazd zaistili pneumatikám taký vysoký výsledok v tohoročnom rebríčku.

Model vyniká výnimočným dezénom tvaru rybej kosti, ktorý sa prispôsobuje premenlivým atmosférickým podmienkam. Počas teplejších dní za výborné jazdné vlastnosti zodpovedá veľké množstvo letných lamiel, ktoré zlepšujú kontakt pneumatík s povrchom. Široké bočné drážky zaručujú rýchlejšie odvádzanie vody spod kolies, čo prináša vyššiu úroveň priľnavosti bez rizika šmyku.

Reliéf dezénu bol naprojektovaný tak, aby zohľadnil primeraný komfort aj počas chladnejších dní. Vďaka zimným 3D lamelám je brzdenie na snehu ešte účinnejšie a auto stabilne drží na vozovke. Ostro ukončené okraje dezénu na bokoch pneumatiky sa osvedčia pri jazde po oblúku. Doplnkom konštrukcie dezénu je použitá gumová zmes Aqua Pine, obohatená o veľké množstvo oxidu kremičitého, postavená najmä na prírodných zložkách. Ovplyvňuje zlepšenie priľnavosti, a to aj pri nízkych teplotách.