Niektoré nákupy by sa nemali robiť unáhlene, najmä v prípade zimných pneumatík. Ich vhodný výber podľa vozidla má kľúčový význam z hľadiska bezpečnosti jazdy v tejto náročnej sezóne. Pri výbere novej súpravy môžu pomôcť hodnotenia iných vodičov, ktorí denne zdolávajú  cesty s konkrétnymi modelmi pneumatík.  Preto vznikol náš rebríček zimných pneumatík s rozmerom  205/55 R16, v ktorom vyzdvihujeme modely s najlepším hodnotením zákazníkov Oponeo.       

autá jazdiace v zimeZimné podmienky vás nezastrašia, ak jazdíte na vhodných pneumatikách. 

Na aké vozidlá sa montujú zimné pneumatiky 205/55 R16?

Zimné pneumatiky s rozmerom 205/55 R16 sú súčasťou výbavy mnohých modelov áut, ako napr.: BMW série 3, Ford Focus, Škoda Octavia, Volkswagen Passat, Renault Megane či Toyota Avensis.

Ak neviete, či sú pneumatiky s týmto rozmerom  vhodné pre Vaše vozidlo, overte si to v našom konfigurátore pneumatík.

Zimné pneumatiky 205/55 R16 – rebríček najlepších modelov podľa vodičov 2022

MiestoModel
Priemerné hodnotenie*
1.Michelin Alpin 6
5,65
2.Bridgestone Blizzak LM0055,6
3.Nokian Tyres WR Snowproof5,55
4.Nokian Tyres WR D45,5
5.Goodyear Ultra Grip 9+5,5

* Rebríček zimných pneumatík 205/55 R16 vznikol na základe hodnotení udelených zákazníkmi spoločnosti Oponeo v období od januára 2021 do septembra 2022. Hodnotenia sa udeľovali podľa stupnice 1 až 6. V prehľade sú zahrnuté modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet hodnotení. Výsledky zobrazené v našom e-shope sa môžu líšiť od výsledkov v prehľade, uvedené hodnotenia sa týkajú výhradne pneumatík s rozmerom 205/55 R16. V prípade rovnakej priemernej známky rozhodol o mieste v rebríčku  počet udelených hodnotení pre daný rozmer. 

1. miesto – Michelin Alpin 6

Najlepšie hodnoteným zimným modelom s týmto rozmerom sa stal predstaviteľ prémiového segmentu – Michelin Alpin 6. Táto pneumatika sa teší nielen kladnému hodnoteniu vodičov, ktorí ju používajú, ale aj odborníkov z motoristickej branže. Tohtoročný prehľad potvrdzuje výsledky rebríčka zimných pneumatík 205/55 R16 2021, kde sa tento model ocitol na najvyššom stupienku víťazov.

Alpin 6 vďačí za úžasnú výkonnosť premyslenej konštrukcii a správne zvoleným riešeniam. Spomedzi nich treba zdôrazniť najmä moderný dezén, ako aj viacvrstvovú gumovú zmes EverGrip – je to ideálna dvojica, ktorá zabezpečuje vysokú priľnavosť pneumatiky počas jazdy v typicky zimnom počasí. Pneumatika si veľmi dobre poradí so snehom a mrznúcim dažďom, zaisťuje najvyššiu úroveň bezpečnosti aj pri prekonávaní  veľkých vzdialeností.


Ako sa vyjadrujú o francúzskych prémiových pneumatikách Michelin Alpin 6 naši zákazníci?

Vychádzam z predpokladu, že na pneumatikách sa nesmie šetriť, rovnako ako na topánkach: aj keď sa človek dobre oblečie, ale má ledajaké topánky, aj tak zmrzne. Pneumatiky Michelin sa odlišujú od ostatných. Špeciálna gumová zmes robí svoje: jazdné vlastnosti sú výnimočné. Podľa mňa sú to jedny z najlepších pneumatík. Potvrdzuje to 5-ročná záruka. Predtým som používal Alpin 3 striedavo s pneumatikami inej značky a po zmene som mal vždy pocit, že po tuhých topánkach som si obul pohodlné mäkké papuče. Pneumatiky nemali po 10 rokoch používania výrazné známky opotrebenia ani znehodnotenia gumy. (Sagittarius)

Veľmi dobré pneumatiky na sneh, snehovú kašu, do dažďa. Nezávisle od teploty, od -20 do +10, poskytujú záruku bezpečnej a stabilnej jazdy. Pneumatiky boli nasadené na Golf 8 1,6D s čipom. Jazdí na ňom začínajúca vodička, ktorá úplne nezvláda vyhýbať sa dieram a obrubníkom. Pneumatika absolvovala behom niekoľkých mesiacov "extrémne dierovo-obrubníkové skúšky" a nič sa jej nestalo. Dcéra, ktorá sa čerstvo potom, ako dostala vodičský preukaz, učila normálne jazdiť, ohodnotila tieto pneumatiky takto: "Oci, ani raz som na nich nedostala šmyk" – to je najlepšia recenzia. Odporúčam. (Zbyšek)

2. miesto – Bridgestone Blizzak LM005

Druhé miesto obsadila zimná pneumatika Bridgestone Blizzak LM005. Vlajkový model japonskej firmy si nevyslúžil pochvalu bezdôvodne. Konštruktéri ho vypracovali do detailu, vďaka čomu garantuje prvotriedne vlastnosti. Stačí sa pozrieť na premyslený dezén, na ktorý umiestnili husté sieťky drážok, rovnako v stredovej časti, ako aj na bokoch. Prvé z nich majú za úlohu „zahryznúť” sa do snehu a odvádzať vodu z pneumatiky. Druhé zase zlepšujú trakciu počas jazdy na zľadovatených a mokrých cestách a podporujú bezpečné brzdenie.

V konštrukcii modelu si môžeme všimnúť usporiadanie 2D a 3D lamiel, ako aj cikcakovité drážky. Tieto prvky významne ovplyvňujú stabilitu vozidla počas zimy. Prispôsobenie pneumatiky tým najnáročnejším podmienkam zabezpečuje aj gumová zmes Nano Pro-tech, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom siliky. Zachováva si elasticitu pri širokom rozpätí teplôt a zaisťuje tak vyváženú výkonnosť počas každej jazdy.


Aké hodnotenia vodičov získala pneumatika Bridgestone Blizzak LM005?

Mala byť mrazivá, dlhá a tuhá zima, a tak som sa rozhodol pre poriadne zimné pneumatiky. Akcia na Oponeo ma motivovala k tomu, aby som vyskúšal Bridgestone Blizzak LM005. Snehu je síce v mojom okolí veľmi málo, ale na mokrom alebo zamrznutom blate sa pneumatiky držia naozaj fantasticky. Cítim, že mám v každom okamihu kontrolu nad vozidlom. Pri zapájaní sa do premávky, brzdení, a čo je najdôležitejšie, aj pri prekonávaní zákrut auto reaguje na moje povely a robí presne to, čo od neho očakávam. Pritom sú na zimné pneumatiky prekvapivo tiché. Keby nie to, že guma sa zdá byť mäkká, nechal by som si ich rozhodne dlhšie, dokonca do neskorej jari. Boli by mi však ľúto, ak by predčasne opotrebovali. Počítam s tým, že na budúcu zimu si to užijú na skutočnom snehu! (Andrej)

Prišla zima a s ňou aj zasnežené ulice. Kúpil som si tieto pneumatiky s myšlienkou na bezpečné brzdenie na mokrom povrchu pri teplotách 0-6 stupňov a efektívny presun po neodhrabaných cestách. Realita prekonala moje očakávania. Jazdí sa skvele, pneumatiky sa zahryzávajú do snehu a umožňujú spoľahlivý výjazd z parkoviska, jazdu do kopca, udržanie smerovej stability. Brzdenie na mokrej vozovke pripomína brzdenie v letnej sezóne, trakcia prakticky nesvieti. Až odkedy napadol sneh, vozidlo sa dostáva do šmyku, ale len vtedy, ak silnejšie šliapnem na plyn. Nedá sa však poprieť, že keby nebolo blikajúcej kontrolky, vôbec by som ten šmyk nepocítil. Skvelé pneumatiky. (Al-ki)

3. miesto – Nokian WR Snowproof

Tretie miesto v tohtoročnom rebríčku zimných pneumatík 205/55 R16 získal model WR Snowproof. Je to predstaviteľ prémiového segmentu z ponuky fínskeho koncernu Nokian Tyres. Výber tejto pneumatiky je prakticky garanciou bezpečnosti počas jazdy v tomto pre vodičov najnáročnejšom ročnom období, čo vyplýva z vypracovanej konštrukcie a moderných riešení.

Impozantná výkonnosť modelu je zásluhou použitých originálnych technológií. „Alpská” gumová zmes Alpine Grip vznikla spojením siliky, kaučuku a polymérov. Vďaka nej je vedenie vozidla stabilnejšie, bezpečnejšie a predvídateľnejšie, čo sa v zime od pneumatík očakáva. Behúň je smerový – drážky a bloky sú usporiadané do tvaru hrotu šípu, vďaka čomu si pneumatika udrží priľnavosť počas jazdy na snehu a riziko šmyku je minimalizované. Je to mimoriadne dôležité pri prudkých manévroch, ako je zrýchlenie či prudké brzdenie.


Čo si o pneumatikách WR Snowproof od Nokian Tyres myslia ich používatelia?

Veľmi dobrý pomer ceny a kvality pneumatík. Jazde na suchej vozovke nie je čo vytknúť, sú tiché a dobre držia stopu, rovnako v meste aj mimo mesta. Skutočný test zimnej odolnosti absolvovali tieto pneumatiky v januári a februári 2021. Boli otestované vo veľmi náročných podmienkach: zasnežené, zľadovatené cesty so snehovou kašou, aj lesné cesty (tam, kde  snehové pluhy nezablúdia). Pneumatiky sa skvele osvedčili, dobre držali stopu, brzdenie bolo bez výhrad,  nešmýkali sa. Strmé nájazdy, oblúky som zvládla bez problémov. Pneumatiky sú tiché, a pokiaľ ide o spotrebu paliva, tá sa dramaticky nezvýšila ani v zimných podmienkach. Dúfam, že sa pneumatiky rovnako dobre osvedčia počas budúcich rokov. Rozhodne odporúčam. (Agáta)

Pneumatika sa super osvedčila v zimných podmienkach, vrátane silných zrážok a snehovej kaše (najmä jazda v Dolomitoch v Taliansku) – zvláda to. Nikde na ceste ma to nezastavilo ani sa prešmykovali kolesá.  Myslím, že za tieto peniaze je to fajn pneumatika. V Brennerskom priesmyku v mokrých, zimných podmienkach (pršalo) sa tiež dobre drží v zákrute, dokonca aj pri silnom vetre. Dobre odvádza vodu a poskytuje úplnú kontrolu nad vozidlom, žiadne neočakávané šmyky alebo „plávanie“ prednej časti auta. Na týchto zimných pneumatikách som už najazdil cca 4500 km za 1,5 mesiaca a správajú sa skvele. Snáď sa ešte oplatí spomenúť, že pneumatika je veľmi tichá, čo napr. pri 1300 - 1500 km  jazde významne pomáha. (Vojtek)

4. miesto Nokian Tyres WR D4

Fínsku firma Nokian Tyres pravidelne vyzdvihujú naši zákazníci, ktorí používajú zimné pneumatiky 205/55 R16. Rebríček na rok 2022 iba potvrdzuje dôveru vodičov v túto značku.

Model WR D4 je už druhý model tohto výrobcu, ktorý sa umiestnil medzi najvyššie hodnotenými pneumatikami. Vyníma sa predovšetkým vysokým bezpečnostným štandardom v typicky zimných podmienkach. Vďačí za to smerovému behúňu so širokým stredovým rebrom, ktoré podporuje precízne vedenie a umožňuje zachovať stabilitu na zasnežených či zľadovatených vozovkách.

Významná je aj gumová zmes Twin Trac Silica s obsahom prírodnej gumy, siliky a repkového oleja. Netuhne na mraze, vďaka čomu sa znižuje riziko nekontrolovaného šmyku. Model Nokian Tyres WR D4 je na typicky zimnú pneumatiku aj tichý, za čo vďačí technológii bočnice Silent Sidewall, ktorá umožňuje tlmiť zvuky a vibrácie.


Aké sú názory vodičov na zimné pneumatiky Nokian Tyres WR D4?

Veľmi fajn pneumatiky. Používal som ich počas celej zimnej sezóny. Keďže veľa jazdím mimo hlavných ciest, mohol som ich otestovať aj v “offroadovejších“ podmienkach a ani raz som nemal problém prejsť cez hlbší sneh. Pneumatiky sa veľmi dobre správajú na klzkom povrchu. S rozjazdom, dokonca aj po silnejšom snežení, nebol problém. Pokiaľ ide o brzdenie, ani raz som sa nedostal do šmyku (okrem situácie, keď bol ľad na vozovke, ale v takých podmienkach nepomôžu asi ani najlepšie pneumatiky). Mal som príležitosť otestovať ich aj počas núdzového brzdenia na diaľnici a osvedčili sa bez výhrad. Mám pred sebou letnú sezónu a určite si tiež kúpim Nokian. (A-net)

Keď som si kupoval tieto pneumatiky, veril som hodnoteniam a po tejto krutej zime som ešte viac presvedčený, že to bola dobrá voľba – pneumatiky sa skvele osvedčili, na snehu úžasné, výjazd z garážovej haly mám do kopca, keď  som odchádzal do práce ráno pred 5:00 hod., skoro nikdy nebol odhrabaný, ale vyšiel som bez väčších problémov, pričom podotýkam, že vozidlo  mám so zadným pohonom. Úplne super sa tieto pneumatiky správajú na mokrej vozovke, na snehu a snehovej kaši, na ľade (ako to už na ľade býva) je klzko, ale tu by pomohli iba hroty. Pneumatiky stoja za pozornosť a sú hodné svojej ceny, odporúčam. (Tragi)

5. miesto Goodyear Ultra Grip 9+

Prehľad uzatvára model od výrobcu, bez ktorého by nemohol vzniknúť rebríček pneumatík 205/55 R16. Zimné pneumatiky americkej firmy Goodyear už neraz určovali trendy pre celý  motoristický trh, čo odrážajú vysoké hodnotenia vodičov.

Pneumatika Ultra Grip 9+ je rozvinutím modelu, ktorý je na trhu dostupný už niekoľko sezón. „Plus” pri názve produktu v tomto prípade znamená ešte viac inovatívnych riešení a optimalizovanú gumovú zmes, ktorá prináša lepšiu výkonnosť. Za správanie pneumatík na zimných vozovkách zodpovedá smerový behúň, ktorý využíva početné lamely a bloky s profilovanými hranami, ktoré sa zahryzávajú do snehu. Kladne ovplyvňujú priľnavosť pneumatiky a smerovú stabilitu.

Nová zmes Winter Grip zabezpečuje väčšiu plochu styku pneumatiky s vozovkou, a vďaka technológii Mileage+ netuhne pri nízkych teplotách. Odráža sa to vo vyššej bezpečnosti počas jazdy a pomalšom opotrebovaní behúňa.


Čo si o modeli Goodyear Ultra Grip 9+ myslia zákazníci Oponeo?

Rozhodne odporúčam tieto pneumatiky. Sú hodné svojej ceny. Táto sezóna je dosť suchá, takže som mal príležitosť jazdiť najmä po dobrej vozovke. Jazdím veľa mimo mesta, ale aj po Varšave. Pneumatiky sú veľmi tiché a jazdí sa na nich lepšie na suchom povrchu než na mnohých iných letných pneumatikách lacnejších značiek. Mierne stúpla spotreba (na 1/2 litra na 100km.) Nejazdil som veľa na snehu, ale vozidlo nemalo problém "vyšplhať sa" na zasnežený kopec. Veľmi kladne hodnotím ich správanie v daždi. Auto sa drží na ceste ako prilepené, brzdná dráha tiež príjemne prekvapila. Bola veľmi krátka aj napriek nepriaznivých podmienkam. Rozhodne môžem odporučiť tieto pneumatiky – tiché, bezpečné a za slušnú cenu na tú triedu. (Ján)

Pneumatiky sa veľmi dobre osvedčili v rôznych podmienkach, a čo je najdôležitejšie, veľmi zreteľná je vysoká priľnavosť, doslova sa lepia na vozovku. Medzi prednosti sa môže pridať aj to, že sú veľmi tichučké, vôbec nepočuť, že sú zimné. Niektorí známi sa prekvapene pýtali, či sú to určite zimné pneumatiky. Čiže v princípe odporúčam. (Šimon)

Ak ešte stále rozmýšľate, aké pneumatiky 205/55 R16 si vybrať, zimné rebríčky na báze hodnotení  vodičov Vám môžu poskytnúť mnoho cenných indícií. Tohtoročný prehľad výrazne poukazuje na prevahu značiek prémiovej triedy, ktorých výrobky ponúkajú najvyššiu úroveň bezpečnosti na zasnežených či zľadovatených vozovkách.