Milujete umývanie auta, alebo túto „zábavku“ radšej prenecháte profesionálom? Ktoré prostriedky pri umývaní použiť? Bude vám stačiť obyčajná špongia na umývanie auta? V článku bližšie popíšeme umývanie auta v automatickej umyvárni, ručné umývanie zverené do rúk expertov a poskytneme vám návod na to, ako umyť auto v ručnej autoumyvárke.

umývanie auta v autoumyvárni

Umyté auto ako vizitka vodiča

Auto je vizitka každého vodiča, a preto by ste k jeho čistote mali pristupovať zodpovedne. Umyté auto totiž nielen dobre vyzerá, ale vďaka náležitej starostlivosti sa aj predlžuje jeho životnosť. Umývanie auta sa na prvý pohľad môže síce zdať ako jednoduchá vec, opak je však pravdou. Celý postup musí byť vykonaný správne, inak môžu na vašom aute zostať šmuhy a na jeho laku aj škrabance.

Pri umývaní auta si musíte najskôr zodpovedať otázku, či sa podujmete na vlastnoručné umývanie alebo prenecháte tento úkon špecialistom. Taktiež môžete vždy navštíviť aj klasickú automatickú umyváreň, ktorá sa nachádza na väčšine čerpacích staníc. Výhody a nevýhody jednotlivých typov umytí rozoberieme v nasledujúcich riadkoch.

Umývanie auta v automatickej umyvárni

automatické umývanie auta

Mnoho vodičov volí umývanie auta v umyvárke nachádzajúcej sa na takmer všetkých čerpacích staniciach. Výhodou je rýchla a pohodlná realizácia za pomerne prijateľnú sumu. Netreba sa nikam objednávať, stačí iba prísť, kúpiť čistiaci program, ktorý vám najviac vyhovuje, a vojsť do umývacieho boxu. Systém vyčistí za vás všetky povrchové nečistoty. Navyše, na umytie auta v automatickej umyvárni je použité iba nevyhnutné množstvo vody, takže je považovaná aj za ekologické riešenie.

Nevýhodou automatickej umyvárne je, že z nej auto nemusí vyjsť dokonale čisté. Kefy nemusia dostatočne zotrieť prilepený hmyz, priestor medzi diskami na kolesách alebo šmuhy na skle. Pokiaľ máte auto extrémne zablatené alebo inak znečistené hrubou vrstvou špiny, odporúčame vám radšej zvoliť možnosť profesionálneho ručného umytia.

Ručné umývanie auta profesionálmi

Ručné umývanie auta profesionálmi je najprofesionálnejšie umytie, ktoré môžete svojmu autu dopriať. Experti umyjú exteriér vášho auta od nečistôt a zároveň vyčistia aj interiér. Možnosť takéhoto umytia si vyberte v prípade, ak uprednostňujete komfort. Negatívom tejto formy umývania auta môže byť vyššia cena a čakanie na objednanie. Taktiež musíte svoje auto nechať v autoumyvárni určitú dobu.

Ako umyť auto v ručnej autoumyvárke

bezdotykové umývanie auta

Ručná autoumyváreň je najlepšia voľba v pomere jednoduchosti umytia, rýchlosti a ceny. Pokiaľ ste sa rozhodli pustiť do svojpomocného umývania, budete potrebovať sadu na umývanie auta. Nezabudnite si pred samotným umytím pripraviť tieto pomôcky:

  • rukavicu na umývanie auta
  • vapku
  • kvalitný autošampón
  • vedro na vodu
  • sušiaci uterák

Pozor!

Vzhľadom na to, že všetka špina a použitá chémia steká do pôdy, vaše auto nemôžete umývať kdekoľvek a umývanie auta doma vám výrazne neodporúčame. Väčšina obcí má dokonca vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach uvedené, že sa nesmie umývať na verejných priestranstvách. Umytie musíte vykonať na špeciálne vyznačenej ručnej autoumyvárni.

1.Príprava pred umytím

Pokiaľ ste sa vybrali na ručnú autoumyváreň, budete potrebovať hotovosť. Pripravte si mince v hodnote cca 5 € v závislosti od programov, ktoré si chcete navoliť. Bankovky je skoro vždy možné rozmeniť v meniacom automate alebo na čerpacej stanici prislúchajúcej k danej autoumyvárni.

Pokiaľ vám nestačia šampóny, aktívna pena a vosk nachádzajúci sa v autoumyvárni, ak to umyváreň nezakazuje, pripravte si vlastnú sadu na umývanie auta. Ide napríklad o špeciálny šampón, prípravok na čistenie diskov a brzdného prachu. Neodporúčame vám umývanie auta jarou, ani používať metlu na umývanie auta.

Zastavte auto uprostred umývacieho boxu tak, aby ste dosiahli umyť prednú aj zadnú časť. Vyberte autokoberce, ak sa ich chystáte taktiež umyť alebo povysávať.

2.Umývanie kolies a diskov

Ako čistiť disky kolies? Ešte pred umývaním celého auta nastriekajte na disky čistiaci prípravok a opláchnite silným prúdom vody. Chémia potrebuje trochu času na rozpustenie nečistôt, a preto je dôležité začať s diskami. Niektoré autoumyvárne dokonca majú určený program na čistenie diskov, a tak na ne nepotrebujete vlastný prípravok.

Disky vyčistíte pomocou kefy alebo špongie na umývanie auta, ktorá sa nachádza na skoro všetkých ručných autoumyvárkach. Tieto za žiadnych okolností nepoužívajte na karosériu auta, mohli by ste ju poškriabať drobnými čiastočkami brzdného prachu zachyteného na kefe či špongii. Odporúčame vám mať pri umývaní k dispozícii vlastné kefy a špongie na umývanie auta – jednu na karosériu a jednu na disky. Následne môžete disky aj nalakovať alebo ošetriť pomocou pieskovania.

3.Použitie aktívnej peny a predumytie auta

Teraz môžete začať s predumytím auta – zvoľte si základný program vody so šampónom a pustite sa do práce. Pištoľou vapky pohybujte rýchlo a snažte sa prúdom prejsť celé auto, vrátane karosérie i umývania podvozku auta.

Predumytie je dôležité najmä kvôli zaschnutým muškám, prachu a špine na karosérii. Takéto nečistoty by totiž počas umývania mohli poškodiť vrchnú vrstvu laku. Na odstránenie týchto nečistôt použite aktívnu penu v spojení s tlakovým čističom. Hustá pena prejde do všetkých zákutí karosérie a odstráni všetku povrchovú špinu vrátane mŕtveho hmyzu. Aktívnu penu nechajte pôsobiť cca 1 minútu a opláchnite prúdom vody.

4.Ako správne umyť auto na umyvárke: Umývanie auta vapkou i ručne

Po odstránení aktívnej peny použite program hlavného umývania šampónom. Počas umývania auta je dôležité, aby ste ho držali v tieni bez priamych slnečných lúčov, pretože kvapky vody môžu zanechať ťažko odstrániteľné mapy. Vodu striekajte od strechy smerom nadol. Počas umývania auta vapkou držte vapku vo vzdialenosti cca 30 cm od karosérie. Umývať začnite na najtvrdšom povrchu, čiže na čelnom skle. Následne postupujte ďalej na karosériu. Špeciálne sa sústreďte na umytie horných a bočných častí čelného skla, kam sa nedostanú stierače, a prahy a spodné časti nárazníkov.

Na umývanie auta nemusíte použiť len vapku. Auto môžete umyť aj ručne pomocou špeciálnej rukavice na umývanie auta a vedier – jedno s čistou vodou a druhé so šampónom. V tomto prípade postupujte taktiež zhora nadol. Pokiaľ sa nechystáte auto navoskovať, môžete ho opláchnuť vodou.

TIP: Ak nemáte na aute žiadny ochranný lak, použite autošampón s voskom. Okrem umytia dodá vášmu autu aj krátkodobú ochranu.

5.Voskovanie

Voskovanie osmotickou vodou dodá vášmu autu lesk a šmrnc. Vytvára na ňom hydrofóbnu vrstvu a vytlačí zvyšky vody z mikro poškodení laku. Auto voskujte taktiež od hora nadol.

6.Sušenie a leštenie auta

Po umytí a navoskovaní utrite celé vozidlo, taktiež smerom od strechy nadol. Používajte pri tom utierku z mikrovlákna, ktorá zabezpečí odvod zbytočne hrubých nánosov vosku a dodá autu dokonalý lesk. Obzvlášť dbajte na ťažko dostupné miesta, v ktorých môžu ostať stekance peny, ako sú kľučky dverí, strešný nosič, zrkadlá a ŠPZ-ky.

Existujú dve metódy sušenia karosérie – prikladanie a ťahanie. Prikladanie je k laku najšetrnejšie. Ide o prácnejšiu metódu, pri ktorej priložíte utierku na karosériu, ktorá následne nasiakne vodou. Ťahanie je rýchlejšie a menej náročné. Utierku jednoducho ťaháte smerom k sebe. Po vysušení môžete opustiť umývací box a vydať sa so svojím čistým krásavcom na nové dobrodružstvá.

Ako často umývať auto v umyvárke

ručné umývanie auta

Na otázku ako často umývať auto neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože to záleží od mnohých faktorov. Vo všeobecnosti však odporúčame vodičom opláchnuť svoje auto približne raz za dva týždne, aby ste zamedzili tvorbe hrubej vrstvy špiny a zasychaniu vtáčieho trusu. Tento by totiž pri dlhotrvajúcom pôsobení mohol poškodiť vrstvu laku aj farby. Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú frekvenciu umývania auta, sú:

  • garážovanie, ktoré predlžuje cyklus umývania až na dvojnásobok
  • prostredie, v ktorom sa pohybujete – napríklad prašnosť ciest, počet najazdených kilometrov atď.
  • ročné obdobie

Počas letnej sezóny vplýva na stav karosérie a kvalitu laku auta najmä intenzita slnečných lúčov a UV žiarenie. V tomto období vám odporúčame umyť vaše auto aspoň raz do mesiaca a po celú dobu ho udržiavať navoskované. Vrstva vosku slúži ako ochrana pred priamym dopadom slnečných lúčov. Ak je voskovanie vykonané kvalitne, malo by vydržať aj 3 mesiace.

Umývanie auta v zime je o čosi náročnejšie, najmä kvôli posypovým soliam a viditeľnému znečisteniu zo snehu či dažďa. Soli pôsobia na karosériu agresívne a môžu spôsobiť jej koróziu. Pokiaľ chcete spraviť pre svojho štvorkolesového miláčika maximum, mali by ste ho oplachovať aspoň raz za týždeň, vrátane umývania podvozku auta. O interiér sa môžete aj naďalej starať raz do mesiaca.

Umývanie auta – koníček či nutnosť?

Pre niektorých vodičov je umývanie auta formou relaxu, iní ho radšej prenechajú profesionálom a venujú sa iným činnostiam. Ako to máte vy? Stalo sa pre vás umývanie auta voľnočasovým koníčkom, pri ktorom si radi oddýchnete, alebo ste sa v jeho umývaní vôbec nenašli? Ako pripravujete svoje auto na letnú sezónu? Podeľte sa s nami o váš pohľad a skúsenosti v komentároch na našej Facebook stránke Oponeo.