Tie najlepšie letné i zimné pneumatiky SUV si môžete objednať v e-shope Oponeo.sk

Pri kúpe nových pneumatík sa vodiči na trhu s pneumatikami v posledných rokoch stretávajú s pojmom SUV pneumatiky alebo pneumatiky na SUV. Aké sú tieto pneumatiky a v čom sa líšia od bežných pneumatík a pneumatík na SUV 4x4? Na tieto a ďalšie otázky sme si posvietili v článku.

Čo znamená skratka SUV

Skratka SUV znamená „Sport Utility Vehicle“, z angličtiny prekladané ako vozidlo na voľný čas. Ide o kategóriu vozidiel zvládajúcich aj náročnejšie cestné podmienky, ktoré nie sú v silách bežných osobných vozidiel. Mohli by sme povedať, že ide o akési spojenie osobného a terénneho vozidla.

Tieto autá sú väčšie a výkonnejšie, majú zväčšenú svetlú výšku a, vďaka v tomto segmente bežnému pohonu všetkých štyroch kolies (pohon 4x4), s nimi môžete zablúdiť aj do ľahšieho terénu. SUV vozidlá však kvôli absencii redukovanej prevodovky nie sú vybavené do náročného terénu, tak sa s nimi radšej do žiadneho nechystajte.

Ako sa líšia pneumatiky SUV od bežných pneumatík

Pokiaľ obujete svojho štvorkolesového miláčika do kvalitných prémiových pneumatík, môžete sa pripraviť na pohodlnú a bezpečnú jazdu. O čosi ľahšie je obuť menšie automobily, no trochu iné je to v prípade, ak vlastníte SUV vozidlo. Vtedy totiž potrebujete silnejšie pneumatiky, ktoré majú odolnejšie zloženie, pevnejšie bočnice a správne nahustenie. Pneumatiky na ťažkých vozidlách musia zaistiť dobré jazdné vlastnosti aj v extrémnych situáciách.

Pneumatiky na SUV by mali mať oproti bežným vyšší tlak vzduchu

Jazda na SUV pneumatikách je spravidla plynulejšia, pretože tam, kde musia vodiči osobných automobilov pribrzdiť, môžu tí na SUV-čkach jednoducho prejsť. A to má dopad aj na pneumatiky. SUV automobily si vyžadujú o čosi vyšší tlak vzduchu v pneumatikách ako osobné autá. Je to preto, lebo pri SUV vozidlách je extrémne dôležité, aby aj pri prudkom manévri s vozidlom reagovali pneumatiky s dokonalou presnosťou. Odporúčanú hodnotu tlaku vzduchu v pneumatikách nájdete v technickom preukaze k vozidlu.

Zimné pneumatiky SUV 4x4 vás ponesú aj v náročnejších podmienkach

Vyšší profil pneumatiky SUV

Pneumatiky SUV majú obvykle vyšší profil než pneumatiky osobných automobilov, a preto ponúkajú aj väčší priestor na poškodenie. Spoločnosť Nokian Tyres preto vyvinula jedinečnú technológiu aramidových vlákien spevňujúcich bočnicu pneumatiky, ktorá sa používa aj v leteckom priemysle. Tieto vlákna sú využívané v pneumatikách Nokian a chránia pneumatiku pred neželanými prepichmi a nárazmi.

Potrebujem na svojom aute SUV pneumatiky?

Potrebujete na svojom aute SUV pneumatiky? V zásade záleží od vášho štýlu jazdy, no najmä toho, kam väčšinou s autom smerujete. Trávite so svojím autom väčšinu času na asfaltovej ceste, alebo potrebujete náhon všetkých štyroch kolies, lebo využívate aj terén mimo nej? Vaše otázky vám pomôže zodpovedať nasledujúca kapitola.

Pneumatiky na SUV 4x4 s označením A/T, M/T a H/T

Pneumatiky majú rôzne označenia. Pokiaľ jazdievate cez víkendy na ryby alebo sa preháňate po prašných dedinských cestách, odporúčame vám vaše auto obuť do offroadových pneumatík s označením A/T (z angl. All-terrain, čiže vhodné do každého terénu). Ide o pneumatiky vhodné na kombináciu jazdy tak v teréne, ako aj po ceste. Často ide o celoročné pneumatiky s označením M+S. V porovnaní s pneumatikami M/T majú jemnejší dezén, ktorý zaisťuje dostatočnú trakciu na asfalte a zároveň poskytuje pneumatike dlhšiu životnosť.

Ak ste si kúpili auto za účelom jazdy po stredne ťažkom teréne, akým je napríklad kameň, piesok či lesná cesta, prezujte ho do pneumatík s označením M/T (z angl. Mud Terrain, zablatený terén). Sú odolné voči aquaplaningu, ľahko odvádzajú vodu a blato a majú pevnejší a odolnejší plášť. Neodporúčame na nich však jazdiť prevažne na asfaltovom povrchu, lebo sa rýchlo opotrebovávajú.

Pneumatiky na SUV by mali mať vyšší tlak vzduchu než tie na osobných vozidlách

Jazdíte mimo asfaltovú cestu iba sporadicky? V tom prípade vám odporúčame siahnuť po SUV pneumatikách s označením H/T (z angl. Highway/Terrain, čiže diaľnica a terén). Tento typ pneumatík sa hodí pre väčšinu vodičov, pretože sú primárne určené na jazdu po asfalte s príležitostnou jazdou po štrku či poľnej ceste. Dezén pneumatiky je navrhnutý tak, aby dochádzalo iba k minimálnemu opotrebeniu. Majú vynikajúce jazdné vlastnosti na asfalte, avšak zároveň poskytujú dostatočne komfortnú jazdu aj mimo neho. Avšak nespoliehajte sa na to, že na týchto pneumatikách budete môcť driftovať po blate, či predierať sa štrkom dlhšie než pár minút.

Ktoré letné pneumatiky SUV 4x4 sú miláčikom vodičov?

Pokiaľ hľadáte letné SUV pneumatiky, skvelou voľbou môže byť práve model Continental CrossContact RX. Ide o výkonnú pneumatiku so zdokonalenou nemeckou technológiou. Inovatívna konštrukcia a optimalizované rozloženie drážok jej zaručuje nižšiu hlučnosť a stabilnú jazdu. Skvelé letné pneumatiky SUV 4x4 sú aj pneumatiky Continental SportContact 5 SUV. Tie dominovali na testoch Autobild v brzdení a jazde na tak suchej, ako aj mokrej vozovke. 

SUV zimné pneumatiky a ich charakteristika

Zima je obdobie, počas ktorého budete mať s obutými zimnými pneumatikami SUV 4x4 značnú výhodu. Širší dezén a záber všetkých štyroch kolies vám zaistia dostatočný záber aj v horších podmienkach, v ktorých by osobné automobily s „bežnými“ zimnými pneumatikami nemali šancu.

TIP: Prečítajte si článok o povinnosti zimných pneumatík na Slovensku.

Spoľahlivé zimné pneumatiky SUV 4x4 nájdete po kliknutí na Hankook Winter i*cept evo2 W320. Optimalizovaný asymetrický dezén vám zaručuje vynikajúcu ovládateľnosť na všetkých druhoch povrchu a dokonalé odvádzanie snehu z drážok pneumatiky. Ďalším tipom na zimné pneumatiky SUV 4x4 je severská značka Nokian s modelom Nokian WR SUV 4. 

Skvelé SUV zimné pneumatiky si vyberiete aj od mnohonásobného víťaza testov – značky Continental. Ide o zimný model Continental WinterContact TS 850P SUV. Ten sa v testoch pneumatík na rok 2022 umiestnil v TOP 6 a dominoval najmä v kategóriách valivý odpor a handling na mokrej vozovke či v mokrých zákrutách.

TIP: Prečítajte si článok o najlepších zimných pneumatikách podľa vodičov.

Ako si vybrať celoročné pneumatiky na SUV?

Celoročné pneumatiky na SUV sú napríklad Nokian WeatherProof so smerovým dezénom. Sú vyrobené z odolnej kaučukovej zmesi a charakteristické dobrým riadením počas leta a odolnosťou proti pošmyknutiu na jeseň a v zime. Pneumatiky celoročné SUV sa oplatia, pokiaľ nevystavujete svoje auto príliš vysokým teplotám, a zároveň príliš nehostinným zimným podmienkam.

Kedy sa oplatia SUV pneumatiky pre osobné vozidlá?

Pokiaľ ste majiteľom osobného vozidla, ktoré používate výlučne iba na asfaltovej ceste, je zakúpenie SUV pneumatík zbytočné. Práve naopak, pneumatika bude mať kvôli vyššiemu valivému odporu na asfalte pri vyšších rýchlostiach vyššiu hlučnosť, rýchlejšie sa opotrebuje a, v neposlednom rade, zaplatíte za ňu viac. Pokiaľ jazdíte väčšinu času po asfalte, jednoducho pridanú hodnotu tejto pneumatiky nevyužijete, takže vám je zbytočná.

Ak aj vy práve hľadáte SUV pneumatiky pre vaše vozidlo, pozrite si našu ponuku a vyberte si nové osobné pneumatiky na SUV ešte dnes.